Konstaterad artros

Bilder tagna förra året.
 
Idag var Kajsa och Digby på Slöinge djursjukhus för att kollas upp. Kajsa har sedan tidigare mer eller mindre konstaterad artros, men för att säkert veta var eller hur mycket så behövde hon gå till ortoped och även röntgas. Det är ju inte helt ovanligt att äldre hundar har artros (pålagringar) i lederna och Kajsa är ju ändå snart 12.5 år gammal. Kajsa kändes igenom noggrannt av ortopen. Hon ömmade bara i ena bogleden, vilket vi redan visste sedan förra veterinärbesöket hos annan veterinär, men röntgen visade att hon har nästan lika mycket artros i bägge boglederna. Hon har tidigare fått Kartrofen (smärtstillande) i sprutform hos veterinären och det har funkat bra, och som det ser ut nu så kommer hon få det vid behov. Höfterna och ryggen röntgades också på Kajsa, men där fanns det ingen artros.
 
Medan Kajsa var iväg på röntgen var det Digbys tur att kännas igenom. Han har egentligen haft problem med sin rygg i över ett år nu, men det har alltid gått över med hjälp av vila och lugna aktiviteter. Efter att han hade ett ganska intensivt agilitypass för ca 1.5 månad sedan och efter det fick extremt ont i ryggen, har han dock inte återhämtat sig riktigt och då behövde han verkligen få göra en riktigt utredning hos vetten. Inte helt oväntat, visade det sig att Digby ömmar i ländryggen och röntgen visade artros även på honom. Nu är Digby inte den lättaste att gå till veterinären med, då han inte gillar främmande människor och särskilt inte män, och veterinären var såklart manlig idag, men jag är faktiskt riktigt stolt över hur han skötte sig! Bortsett från när han fick lugnande och blev lite "groggy", och några få "Tollarskall" innan dess också, var han faktiskt väldigt tyst. Och det gick faktiskt att konstatera vilket område han hade ont i även fast han var vaken, även om det var något motvilligt att ligga på sidan på undersökningsbordet till att börja med. Röntgen gick strålande med honom, även om han inte var helt avslappnad och vaknade till emellanåt, så var ändå betydligt mycket lugnare än vid höft- & armbågsröntgen för två år sedan. Höfterna röntgades även idag och dem var fortfarande fina.
 
Digby fick smärtstillande utskrivet som han ska få i 10 dagar, och sedan vid behov. Om ungefär en månad ska till tillbaka till djursjukhuset, då han ska lämnas in för att göra en CT (magnetröntgen) på ländryggen. Känns lite jobbigt att lämna bort honom över dagen, eftersom jag vet att han tycker det är otroligt jobbigt att vara i den miljön, men jag vet ju att han tas om hand väldigt väl där och det är lugnande att veta. Efter det får vi se vad som händer med Digby, förhoppningsvis blir det någon form av rehab - det är i alla fall vad jag önskar, för att stärka ryggen osv. - sedan kommer han ju ha smärtstillnade vid behov också. Veterinären pratade även om eventuell operation av ryggen, men det får bli en senare fråga.