Rasinformation: Nova Scotia Duck Tolling Retriever, "Tollare"

Färgen är röd och vit, med lite olika mycket vita markeringar. Oftast har dem vita tassar, är vita på bringan, har en vit bläs och en vit svanstipp, men det finns även de Tollare helt utan vita markeringar. Den röd-orangea färgen skiftar också, från väldigt ljust röd till djupt röd-orange. Svarta hårstrån eller partier är inte godkänt.
HISTORIA
Det finns många spekulationer kring Tollarens ursprung och historia, den har lite av en ”dunkel” historia eftersom man inte vet säkert hur den kom till. En teori föreslår att det är en korsning mellan räv och retriever, men detta är inte särskilt troligt då hund och räv är av olika släkten. Det mest troliga är att Tollaren från början är en korsning av flera olika raser, som bland annat Breton, Chesapeake Bay Retriever, Golden Retriever och små ”farm collies”. Likheten med Golden Retriever talar för att den har används vid framavlandet av Tollare.
Första försöket att avla fram en renrasig Tollare gjordes troligen 1860, även om detta försök inte blivit helt bevisat. Det var då en man vid namn James Allen korsade en leverfärgad Flat-Coated Retriever med en Labrador-liknande hund. Sedan korsade han sina tikar med Cocker Spaniels för att försöka få små hundar med en röd färg. För att få ännu rödare färg avlade han sedan dem med Irländsk Röd Setter och sist med ”farm collies” för en buskigare svans.
Tollaren blev godkänd av Canadian Kennel Club (CKC) 1945, tack vare en man som hette Cyril Colwell. Han skrev en rasstandard som han skickade in till CKC, där den blev godkänd den 21 mars 1945. I ett brev han fick från CKC stod det att Tollaren blivit accepterad i Grupp 1, Sporting dogs.
Den första Tollaren kom till Sverige under mitten av 1980-talet, där den blivit mycket populär. 1988 kom den första Tollaren till Storbritannien, när Geraldine Flack importerade en tik från Kanada. I september 2001 blev den delvis godkänd i American Kennel Club (AKC), då den hamnade i en ”övrigt”-klass och väntade på fullt godkännande. I juli 2003 blev Tollaren godkänd för tävlingar, då den placerades i en grupp för sporthundar.
Källa - och lästips, om man vill veta mer om Tollarens historia mm: "Nova Scotia Duck Tolling Retriever: Special Rare-Breed Edition : A Comprehensive Owner's Guide" av Nona Kilgore Bauer
EGENSKAPER
En Tollare ska vara mycket arbetsglad och ha mycket av det som kallas ”will to please” – att vilja vara föraren till lags. Det är en lättlärd, intelligent och ivrig hund. Ivrigheten märks ofta på det utmärkande skällandet. Det mer kan låta som ett högt skri - ofta när hunden blir glad över något den gillar, som exempelvis en boll. För den som inte känner till rasen kan det låta som att hunden har ont, men oftast är den bara ivrig och vill fram. Dem är alltid är glada, med en ständigt viftande svans. Dem också är väldigt envisa – precis som en retriever ska vara. Tollaren är smidig, intensiv och snabb – både i rörelse och när det gäller att tänka. Det är en otroligt lekfull hund, som ofta förblir lekfull långt upp i åldern.
En Tollare kan också vara reserverad mot främlingar, vilket man ska ha i åtanke om man planerar att skaffa en hund av denna rasen. Det är en hund som kan acceptera människor den träffar, men sparar sin riktiga kärlek till dem som står den närmast – familjen. Det är också en ras som kan vara lättstressad, något man också ska tänka på. Det är inte heller den enklaste förstagångshunden, om man inte är insatt i hur rasen fungerar och vad den kräver. Man måste vara beredd att jobba med sin Tollare, den kräver en aktiv och engagerad förare. Men det kan vara en perfekt familjehund i en aktiv familj, där den kan få mycket fysisk och mental stimulans – vilket den behöver för att må bra. Är man aktiv med sin Tollare så är dem världens mysigaste hundar!

Tolling skulle man kunna kalla Tollarens specialitet – det är lite det som utmärker den här rasen. Att ”tolla” betyder att locka eller att lura, vilket är precis vad Tollaren gör – den lurar fåglar i sjön att komma mot land. Jägaren sitter i ett gömsle nära stranden vid en sjö och slänger ut saker för hunden att apportera tillbaka längs med strandkanten. Detta gör att Tollaren liknar en lekande räv, vilket väcker fåglarnas intresse och dem simmar in mot land. När dem är tillräckligt nära land skjuter jägaren och efter skott apporterar hunden den skjutna fågeln. För att bedöma detta finns ett speciellt, inofficiellt prov, Tollingjaktprov. Där bedömer man hundens förmågor under jaktliknande förhållanden, med både lockande, skott och apportering. Den här bedömningen fungerar som en vägledning i avelsarbetet.
TOLLAREN IDAG
Tollaren används idag till lite allt möjligt. Det är fortfarande i grund och botten en jakthund, något som många fortfarande använder den till, men den är fungerar lika väl i alla grenar – agility, lydnad, sök, spår, freestyle, nosework... Den kan också användas som tjänstehund eller räddningshund! Det är en perfekt allroundhund, helt enkelt :)