Ringmärkning på Getterön

Naturum Getterön.
Idag var vi på Naturum Getterön, vilket vi var en av de sista dagarna vi var på semester på Getterön. Idag var vi dock bara där några timmar på förmiddagen, för att titta på ringmärkning av fåglar och gå i den mysiga miljön igen. Och lite övrig fågelskådning blev det såklart också!
 
Jag tog tyvärr inga bilder på ringmärkningen, men tog andra bilder istället. Vi fick se så många olika fåglar, mestadels sångare: Rörsångare, Trädgårdssångare, Törnsångare, Lövsångare, Gransångare, Gulärla och en Sparvhök, som vi alla klappade lite på - den var sjukt häftig :D Efter ringmärkningen, där vi var i säkert över en timme, gick vi upp till Naturum och tittade. Vi hamnade på en Workshop i ringmärkning, vilket var spännande! Vi fick välja en varsin inplastade bild på en fågel att ta ur nätet, sedan ta ett nummer ur en burk och det numret blev fågelns ring, som man klistrade på bilden. Jag valde den fågeln jag tyckte var sötast och som jag inte kändetill, ens vid namn, när jag började. På station två var det dags att få veta vilken fågel man hade och "mäta vingen" för att storleksbestämma, pappa hade en Lövsångare och jag hade en Skäggmes. På nästa station vägde man en påse som representerade fågelns vikt, för att på nästa station ta reda på hur långt fågeln flyttar och vart. På sista stationen drog man en lapp från en mugg för att se vart ens fågel flyttar och hur långt. Min fågel stannade i Varberg, medans pappas fågel drog till Afrika! Spännande och lärorikt var det.
Ringmärkt för livet. Nr 1674, Skäggmes, hane, vingens  längd: 12,5 cm, vikt: 14 gr. En stannfågel, den flyttar inte så långt - vilket min inte gjorde, den stannade i Varberg med sina kompisar :)
Min fågel, nr 1674 och pappas fågel, nr 1233.
 
Efter det att vi släppt ut våra fåglar i världen igen, gick vi och tittade lite i butiken som finns på Naturum och på lite uppstoppade fåglar som också fanns på Naturum. Lärde oss kanske lite nya fågelarter också! När vi skulle gå från Naturum för att utforska ett av gömslena på området, så kom en naturvägledarna med en liten fågel i handen. En liten Lövsångare var det, som flugit in i ett fönster. Den var väldigt chockad, den låg bara ner först men efter en stund ställde den sig upp. Den fick återhämta sig, så jag hoppas och tror att det gick bra för den och att den fick flyga iväg igen sen - och förhoppningsvis inte kraschlanda i en ruta igen!
Lite omskakad och virrig var den, men verkade ändå återhämta sig ganska bra.

...efter det gick vi till ett av gömslena, för att se om vi kunde se några fåglar vid vattnet i naturreservatet.
Gömslet vi gick till.
"Var tyst" - med en kamera i handen, hmmm...? ;)
 
Det var lite detektivarbete att försöka ta reda på vad det här var för fågel. Jag TROR att jag hittat det, med betoning på tror för jag är inte helt säker men troligtvis är det en Gluttsnäppa. Det är i alla fall den som jag hittat som är mest lik fågeln jag tog kort på :)
Svalor var det gott om i reservatet. I själva byggnaden vi stod i var det ett ladusvalubo! Så jag närmade mig försiktigt och dem verkade inte så brydda, så jag tog några kort.

Aaaaaaw, föräldrarna <3
 
...och sedan begav vi oss hemåt, med ett litet stopp i Björkäng där vi köpte fika på OKQ8.
/ Melanie