Världens duktigaste Kajsa!

Är det inte det vackraste leendet du någonsin sett? Helt fantastiskt!
Stackars lilla omplåstrade Kajsa... Fast hon tyckte inte det var synd om sig själv, för hon fick en massa mat när allting var över och då var hon nöjd!

Idag var det dags för Kajsas halvårskoll. Eftersom hon äter Vetoryl för att hålla hennes Cushings under kontroll, så ska man kolla upp henne två gånger om året för att se så att hon får rätt mängd medicin. I början var vi där var tredje månad, men nu behövs bara blodprov tas två gånger om året.

Idag var Kajsa väldigt duktig, jämfört med hur det varit de senaste gångerna. Hon har blivit känsligare i huden, vilket har med hennes Cushings att göra. Men idag gick det helt okej att sätta en kanyl i benet på henne, hon gjorde inte mycket motstånd. Blodprov togs av djursjukskötare, sedan fick vi vänta en liten stund och så kom veterinären.

Vetten kände igenom Kajsa - och tyckte att hon kändes fin - och ville höra om allting var bra. Vi hade lite frågor som vi ställde och fick bra svar också. Tycker vetten vi går hos med Kajsa är väldigt bra, även om jag inte tyckte det från början. Nu har vi gått hos henne i ungefär två år och då vänjer man ju sig vid hur en person är och så vidare. Nu tycker jag alltid att man får väldigt bra svar och förklaringar från henne. Idag tycker jag att hon är en av dem bästa veterinärena vi fått träffa. (Och det kan jag säga eftersom det känns som vi fått träffa nästan alla smådjursveterinärer som jobbar på djursjukhuset i Slöinge & på Travbanekliniken... Dem känner oss ganska väl på Travbanan i alla fall, hahaha!)

Den här lilla apan är så sjukt söt <3
 
Blodprov togs som sagt var först, sedan gav veterinären Kajsa medicin i blodet. Därefter får kroppen arbeta med medicinen i en och en halvtimme, varpå man tar ett nytt blodprov igen. Jag kan inte förklara exakt hur det går till (för jag är sjukt dålig på att förklara, men jag förstår processen), men något åt det hållet är det. Idag tog vetten också blodprov för att kolla levern, för att se så att allting är bra med Kajsas lever.

Kajsa har nämligen dels Cushings sjukdom, men också någon leversjukdom som ger höga levervärden och även någon form av mag-/tarmsjukdom. Kajsa var helt frisk fram tills hon var åtta år fyllda. I december 2013, mitt under julhelgen också, blev hon dålig i magen och både spydde och kräktes. I januari 2014 gick vi till veterinären och då började dem göra utredning, ta blodprov, urinprov osv. Vi blev sedan skickade till en veterinär som är mer specialiserad på utredningar = den vetten vi går hos idag. Där fortsattes det tas blodprover och även ett ultraljud gjordes. Kajsa fick dessutom testa ett nytt foder, Royal Canin Hypoallergenic, och hennes mage blev äntligen stabil. Det tog ungefär ett år innan rätt diagnos ställdes - i början på 2015 blev Kajsa diagnostiserad med Cushings. Kajsa äter en medicin för att lindra Cushings (Vetoryl heter den) och ett kosttillskott för att hjälpa levern lite (Denamarin heter det), samt då RC Hypoallergenic för magen. Idag verkar sjukdomen vara under kontroll, levervärdena har hållit sig okej också och magen är stabil även om hon kan ha lite konstig avföring ibland. Men när vi får svar på dessa proverna, vilket vi får under dagen den 27 juni, så kan man vara lite lugnare igen. Så man kan inte riktigt "ropa hej" än.



För att få lite mer förståelse för Kajsas sjukdom följer här lite fakta :)
Vad är Cushings sjukdom?
Cushings är en hormonell sjukdom, som beror på överproduktion av kortison i binjurarna. I binjurarna produceras flera olika hormon, men överproduktion av kortison är det vanligaste problemet. Sjukdomen är vanligast hos äldre hundar och vissa raser anses vara mer drabbade, som exempelvis terrier-raser och pudlar.

Typiska symptom på Cushings är ökad törst, ökad urinproduktion, att hunden tappar päls, får stor aptit, blir rund om buken. Fetma, svaghet, uttunning av muskler, ökad pigmentering, tunn hud och förkalkningar i huden förekommer också.

Källa och vidare läsning: Veterinären.nu



Kajsa har nästan alla dem där symptomen - och lite till - men hon har, för att använda mammas fina uttryck, "Cushings Light". Kajsa mådde dåligt innan medicineringen började för ett år sedan, men hon har inte extrema symptom. Kan vara därför det var lite svårdiagnostiserat till en början också, kanske. Medicinen håller det i schack, men hon måste hållas kortklippt eftersom hon börjar flåsa när pälsen blir för lång. Innan vi började med Vetoryl var det dock ännu värre och nu kan hon i alla fall få ha lite päls ett tag, men när hon börjar flåsa igen så är det dags för klippning.
Och här kommer lite bilder på en trött bussåkande Kajsa som avslutning. Att gå till doktorn är tröttsamt, hälsar en trött Kajsa som är glad att allting är över för den här gången :)
 
/ Melanie








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: